Aile hekimleri eyleme geçiyor 5 gün iş bırakacak

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki değişikliklere karşı aile hekimlerinin eylemleri devam ediyor. 2-6 Aralık tarihleri arasında 5 gün sürecek iş bırakma eylemi yapılacağı duyuruldu.Grev2

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ndeki değişiklikler, sağlık camiasında büyük tepkiye yol açmaya devam ediyor. Üç gün süren iş bırakma eyleminin ardından, aile hekimleri bu kez 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde beş gün sürecek yeni bir iş bırakma eylemi yapma kararı aldı.

Tepkiler Sürüyor: "Eziyet Yönetmeliği" Geri Çekilsin!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, söz konusu yönetmeliğin geri çekilmesi gerektiğini yineledi. TTB, yaptığı açıklamada, "Eziyet Yönetmeliği" olarak adlandırdıkları bu düzenlemenin, sağlık hizmetlerine ve çalışanlarına zarar verdiğini belirtti. Bu yönetmeliğin iptali için mücadelelerinin süreceğini vurgulayan TTB, sağlık bakanlığını bir kez daha uyararak, "Bu gidişi kabul etmiyoruz. Meslek onurumuz ve halk sağlığı için eylemlerimize devam edeceğiz" dedi.

Hekimler Müşteri İlişkisine Dönüştürülüyor

Antalya Valiliğinde ASM Protokolü İmzalandı Antalya Valiliğinde ASM Protokolü İmzalandı

Aile hekimleri ve meslek örgütleri, yeni düzenlemenin hasta-hekim ilişkisinin doğasına zarar verdiğini ve bunu bir "müşteri ilişkisi"ne dönüştürdüğünü ifade ediyor. Sağlık çalışanları, yönetmelikteki değişikliklerin sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü ve çalışanları zor durumda bıraktığını belirterek, bu yönetmeliğin derhal iptal edilmesi gerektiğini savunuyor.

Sağlık Çalışanlarının Mücadelesi Devam Ediyor

Aile hekimlerinin büyük tepkisini çeken bu düzenleme karşısında eylemler artarak devam ediyor. 3 gün süren iş bırakma eyleminin ardından gelen 5 günlük iş bırakma eylemi, sağlık çalışanlarının haklı taleplerinin karşılanana kadar süreceği mesajını veriyor.

Aile Hekimleri 5 Gün Sürecek İş Bırakma Eylemi İçin Hazırlıklarını Sürdürüyor

Sağlık sektöründe yaşanan bu kriz, aile hekimleri ve sağlık meslek örgütlerinin kararlılıkla devam ettirdiği mücadeleyle daha da büyümeye devam ediyor. TTB, 2-6 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan iş bırakma eylemi ile yönetmeliğin geri çekilmesini talep ediyor.

Hekime Güvenin

Birlik ve Dayanışma Sendikası 3 No'lu Şube Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan paylaşıma ilişkin "DSÖ'nun bu araştırması Etiyopya ve Nijerya'da bulunan 3 tane hastane üzerine yapılmış. Etiyopya ve Nijerya üzerinden Türkiye'deki hekimlerin reçetesine algı yapıyor’’ ifadeleriyle tepki gösterdi.

Eryazğan açıklamasında, ‘‘Hekimler yanlış reçete yazıyor gibi bir algı yapıldı. Bakanlık, sağlık okur yazarlılığını artırmıyor. Hastaya siyaseten şunu diyemiyor: '1 hafta içerisinde 4 doktor dolaşamazsın.' Bunu diyemediği için uçan SGK masraflarını böyle kısmaya çalışıyor. Bunun için 'aile hekimine bastırayım, ilaç yazmasın' diyor. Belli bir oran orantı koymuş, 'onun üstüne çıkarsan maaşını keserim' diyor. Antibiyotik, ağrı kesiciler ve mide ilaçları var ve bunun devamı gelecek.” ifadelerini kaydetti.

“Bakan çok biliyorsa gelsin benim polikliniğime otursun, hastaya kendisi baksın. Bundan 6 sene önce antibiyotik yazmadığım için hasta gömleğimi yırttı. Şimdi bu şiddet olayları da artacak. Aile sağlığı çalışanları özellikle istifa ediyor. Onlar için de olmayacak maddeler konuldu, maaşlar çok fazla düşüyor.” açıklamasında bulunan Eryazğan, aile sağlığı çalışanlarının aşı, izlem, bebek ve gebe takibi için hastaları aradığını ve son 6 ay gelmeyen için ayrı bir davet yapmasının gerekeceğini belirtti.

Eryazğan, “Hastaneye gidene 'hastaneye gitmeden bize uğrayın' demesi gerekecek. Bildiğiniz santral memurluğu yüklendi. Ülkede sağlık okuryazarlığını artırmaları gerekiyor. Ama iktidar şununla övündü: Hasta istediği yere istediği kadar başvursun. Bir acile yılda 180 milyon başvuru olur mu? Sağlık masrafları artınca yöntem olarak bu yapılmak istendi.” ifadelerini kullanarak bakanlığın bu konuda halkı yanıltacak yayınlar yaptığını ifade etti ve “Doğru ilacı hastayı gören, muayene eden aile hekiminiz bilir. Sağlık Bakanlığı'nın söylemi ile uygulaması çok farklı, aile hekimine güven, reçetesine bakan dahi olsan karışma." ifadelerini kullandı.

Editör: Edanur Kırlar