Siyaset

14 MAYIS İÇİN SEÇİMLERDE SON VİRAJA GİRİLECEK

Türkiye'de 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanı ve parlamento üyelerinin seçimleri yapılacak. Bu seçimlerde dört cumhurbaşkanı adayı ve 24 siyasi parti yarışacak. Ayrıca, Millet İttifakı'nın adı, bazı illerde uygulanan fermuar modeli nedeniyle pusulada yer almayacak. Fermuar modeli, farklı siyasi partilerden adayların sırayla seçmenlerin önüne sunulduğu bir seçim sistemi olarak bilinmektedir.

 14 Mayıs 2023 Pazar günü Türkiye'de hem cumhurbaşkanı hem de 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri yapılacak. Seçimde 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak ve dört cumhurbaşkanı adayı ile 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

Siyasi partilerden 11'i tek başına, 13'ü ise ittifaklarla seçime girecek. Cumhur İttifakı'nda AKP, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi yer alırken, Millet İttifakı'nda CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Demokrat Parti bulunuyor. Yeşil Sol Parti ile TİP "Emek ve Özgürlük İttifakı" adı altında, Zafer Partisi ve Adalet Partisi "Ata" ittifakı adı altında, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti ise "Sosyalist Güç Birliği İttifakı" adı altında seçime giriyor.

Millet İttifakı, fermuar modeli uygulanan bazı illerde pusulada yer almayacak.

Türkiye'deki seçimler 87 seçim çevresinde yapılacak. Seçime giren bazı partiler, tüm seçim çevrelerinde yer alırken, diğerleri ise sadece belirli sayıda seçim çevresinde yarışacaklar.

AKP, BBP, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Memleket Partisi, Millet Partisi, MHP, Sol Parti, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, 87 seçim çevresinde seçime katılıyor.

CHP 80, İYİ Parti 78, Zafer Partisi 75, Yenilik Partisi 74, Genç Parti 72, Adalet Partisi 67, Anavatan Partisi 63, Güç Birliği Partisi 59, Türkiye İşçi Partisi 55, Milli Yol Partisi 49 ve Adalet Birlik Partisi ise 47 seçim çevresinde yarışacak.